25 жовтня студенти ГФ-41 ОПП «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів» в рамках заняття з навчальної дисципліни «Клімат Землі» відвідали Харківський регіональний центр з гідрометеорології, де ознайомилися з питаннями моніторингу природного середовища. В комплексній лабораторії спостережень за забрудненням природного середовища, яка є однією з потужних лабораторій країни та визначає ступінь забрудненості атмосферного прилеглого шару повітря в 10 пунктах міста Харкова за 20 показниками, студенти ознайомилися з існуючими методиками визначення ступеня забруднення атмосфери та приладами, які дозволяють визначати кількісні показники.

Про взяття проб води в різних пунктах на річках м. Харкова та Харківської області, визначення вмісту шкідливих домішок відповідно до Водної конвенції, яка спрямована на впровадження європейських принципів і підходів до сталого управління водними ресурсами, розповів провідний фахівець лабораторії, наголосивши, що сьогодні за підтримки ОБСЄ проводяться роботи щодо підготовки плану управління річковим басейном Сіверського Дінця.

Впроваджуються нові дослідження біотичного складу водних об’єктів, які характеризують механізми самовідновлення екологічної рівноваги будь-якої системи.

Активно проводиться і моніторинг клімату, що характеризується багаторічними спостереженнями за атмосферою, оцінкою її стану, кількісними показниками та прогнозами. Провідний фахівець-синоптик розповів про бази даних, які використовуються під час синоптичного аналізу, про особливості оперативної роботи, про різні методи її завбачення.