У середу, 24 листопада 2021 р., на кафедрі фізичної географії та картографії в межах Karazin Career Week відбулася зустріч з випускниками кафедри: Юлією Бурдун та Олександром Карасьовим.

У заході взяли участь більше 60 учасників, а саме: випускники, викладачі і співробітники кафедри, студенти-бакалаври та магістри, що навчаються на освітньо-професійних програмах спеціальності 106 Географія («Картографія, геоінформатика і кадастр»; «Географія рекреації та туризму»; «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів»; «Географія»; «Картографія, ГІС і ДЗЗ»), а також спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія) («Географія, природознавство та спортивно-туристська робота»; «Географія, Людина і природа та туристська робота»).

Організаторами заходу виступили доценти кафедри Катерина Борисенко (відповідальна за профорієнтаційну роботу та за сприяння працевлаштуванню випускників і студентів) та Наталія Попович (гарант ОПП «Картографія, геоінформатика і кадастр»). Відкрила його з вітальним словом декан факультету геології, географії, рекреації і туризму Віліна Пересадько.

Темою мотивуючого заходу стало: «Кар’єра науковця: можливості стажування та навчання в аспірантурі за кордоном». Першою виступала Юлія Бурдун – випускниця кафедри фізичної географії та картографії, а нині – PhD (фізична географія), науковий співробітник кафедри географії Тартуського університету, Естонія. Юлія розповіла про те, як влаштована докторантура в Естонії, поділилася особистим досвідом вступу до докторантури університету Тарту. Також у її доповіді для студентів старших курсів пролунали цінні поради щодо того, які конкретно практичні кроки необхідно зробити, щоб стати аспірантом європейського університету.

Свій виступ Олександр Карасьов, випускник кафедри, який наразі є PhD (охорона довкілля), науковим співробітником кафедри географії Тартуського університету, Естонія, присвятив темі «Постдокторантура: плюси, мінуси, підводні камені». Олександр розповів про можливості кар’єрного зростання після закінчення докторантури за кордоном, шляхи професійної реалізації. Він підкреслив, що гранти на дослідження в постдокторантурі є важливим елементом та базисом для фінансування науки і що такі стажування є істотним досвідом популяризації науки.

Професор кафедри Ігор Черваньов, науковий керівник Юлії та Олександра, зазначив, що пишається високим рівнем наукових здобутків своїх учнів, та побажав їм рухатись далі, ніколи не зупинятися у своїх досягненнях. Він підкреслив, що ці молоді науковці завжди були ініціативними у науковому відношенні, а кафедра дала необхідний фундамент для їх професійного зростання. До дискусії долучилися й інші викладачі кафедри.

Загалом, виступи Юлії та Олександра були надзвичайно інформативними та мотивуючими, викликали неабиякий інтерес серед викладачів і студентів. Колектив кафедри щиро вдячний спікерам, учасникам та організаторам зустрічі. Сподіваємося на подальшу співпрацю з нашими успішними випускниками, спільні проекти та стажування!

Переглянути запис заходу усі бажаючі можуть за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1OdSqxuZeOvulG2IZmFugEImJKpbrA_zb/view?usp=sharing