У період з 14 по 19 вересня 2023 року представники кафедри фізичної географії та картографії проф. Віліна ПЕРЕСАДЬКО, доц. Наталія ПОПОВИЧ, доц. Катерина БОРИСЕНКО і асп. Юлія СЕРЖАНТОВА взяли очну участь у Літній школі, присвяченій створенню та використанню віртуальних екскурсій (virtual field trips) в науках про Землю. Місцем проведення школи стало мальовниче містечко Ватра Дорней, розташоване на північному сході Румунії, в оточенні Карпатських гір, робоча мова спілкування – англійська.

Проведення цієї Літньої школи, спрямованої на підтримку української географічної освіти, стало можливим завдяки гранту Центральноєвропейської ініціативи (Central European Initiative) та активній участі Університету Сучави (Румунія), зокрема – доктора Марчела МІНДРЕСКУ, який і виступив керівником цього проєкту.

Головним організатором і спікером Літньої школи став доктор Саймон ХАТЧІНСОН (Університет Солфорда, Велика Британія), який раніше вже проводив майстер-класи зі створення віртуальних екскурсій для студентів нашої кафедри. До організаційного комітету також долучилися доктор Елізабет ХАРРЕЛЛ (Університет Йорка, Велика Британія), асп. Вацлав ДУФФЕК (Університет Західної Богемії, Чехія) та наша колежанка – доц. Наталія ПОПОВИЧ.

Загалом, у Літній школі взяли участь більше 40 очних учасників, а також проводилася трансляція для онлайн-учасників, серед яких були співробітники і студенти нашої кафедри. З цікавими презентаціями на цьому заході виступили науковці з більше ніж десяти британських, українських, чеських, румунських і словацьких університетів. Зокрема, доцент Катерина БОРИСЕНКО і завідувач навчальної лабораторії ГІС і ДЗЗ Владислав ПОПОВ виступили з доповіддю, присвяченою особливістям проведення навчальних польових практик на нашій кафедрі, зокрема – в дистанційному режимі.

Практичним результатом роботи учасників Літньої школи став збір польових матеріалів для створення віртуальних екскурсій в околицях міста Ватра Дорней, для чого був здійснений вихід у напрямку піку Оушору. За маршрутом викладачі зупинялися, милувалися красою гір, робили звичайні та 360-градусні фотографії, здійснювали відеозйомку найцікавіших об’єктів і локацій. Не обійшлося і без польових досліджень ґрунту, для чого використовувалася колорометрична система Манселла.

Онлайн-учасники також мали змогу опанувати ази створення віртуальних екскурсій на платформі ThingLink, використовуючи наявні в них фотографії і відео різних місцевостей. Зокрема, наш колега Владислав ПОПОВ під час Літньої школи створив віртуальну екскурсію до Манявського водоспаду, який є традиційним місцем відвідування у ході навчальної професійно-орієнтованої практики студентів другого курсу в очному форматі.

Загалом, усі учасники Літньої школи здобули нових теоретичних знань і практичних навичок, обмінялися досвідом щодо проведення польових практик і дистанційного навчання географії. Дуже вдячні організаторам заходу за надану можливість і сподіваємося, що ця Літня школа стане лише початком подальшої плідної міжнародної співпраці!