У середу, 17 листопада 2021 р., на кафедрі фізичної географії та картографії відбувся онлайн-захід, присвячений Всесвітньому дню геоінформаційних систем (ГІС).

У заході взяли участь більше 70 учасників, а саме: випускники, викладачі і співробітники кафедри, студенти-бакалаври та магістри, що навчаються на освітньо-професійних програмах (ОПП): «Картографія, геоінформатика і кадастр», «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів», «Географія рекреації та туризму», «Географія, природознавство та спортивно-туристська робота» (бакалаври), «Географія», «Картографія, ГІС і ДЗЗ», «Географія рекреації та туризму», «Географія, Людина і природа та туристська робота» (магістри).

Особливо захід за своєю тематикою був цікавий бакалаврам, що навчаються на ОПП «Картографія, геоінформатика і кадастр» і «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів». Також до зустрічі приєдналися наші гості: студенти географічного факультету Чернівецького національного університету та аспірант Інституту географії НАН України.

Організаторами заходу виступили доценти кафедри Катерина Борисенко (відповідальна за профорієнтаційну роботу та за сприяння працевлаштуванню випускників і студентів) та Наталія Попович (гарант ОПП «Картографія, геоінформатика і кадастр»). Відкрила його з вітальним словом декан факультету геології, географії, рекреації і туризму Віліна Пересадько.

Наступним спікером стала випускниця кафедри, нині інженер-землевпорядник ТОВ «ЛІК-ПРОЕКТ», Аліна Гончаренко. У своїй доповіді Аліна приділила увагу підприємству «ЛІК-ПРОЕКТ», де вона працює, видам робіт та документації з землеустрою, з якими вона стикається. Аліна наголосила на тому, що випускник нашої кафедри має достатній набір знань для працевлаштування у даній сфері за напрямом «картограф, спеціаліст з векторизації». У подальшому такий спеціаліст може стати інженером-геодезистом або інженером-землевпорядником, але виконання таких робіт вимагає наявності спеціального сертифікату державного зразка.

Випускник кафедри, керівник напрямку геомоніторингу Hexagon Geosystems в Україні, ТОВ «Навігаційно-геодезичний центр», Костянтин Прядка висвітлив такі питання: хто такі Hexagon, як обладнання цієї фірми використовується у різних галузях промисловості, напрями діяльності Leica Geosystems. Особливий інтерес викликали фото та відео-матеріали, де Костянтин продемонстрував найцікавіші моменти зі своїх робочих буднів.

Ще одним випускником кафедри, який поділився своїм професійним досвідом, став Володимир Варванський, директор ТОВ «Геопрактик». Він розповів про напрями діяльності своєї компанії, а саме впровадження технологій автоматизації в будівельній техніці, аграрній справі, на залізних дорогах, класична геодезія та комплексна візуалізація. Також «Геопрактик» надає послуги сервісним центрам, навчальним і ремонтним лабораторіям, впроваджує 3-D сканування. Володимир підкреслив, що знання й уміння, отримані на кафедрі, дуже допомогли йому в подальшому житті, а також запросив студентів проходити виробничі практики на базі ТОВ «Геопрактик».

Фінальним акордом зустрічі стала доповідь доцента кафедри Олени Сінної, яка презентувала досвід використання ГІС у дослідженнях кафедри фізичної географії та картографії. Основні питання, що були висвітлені: застосування ГІС у дослідженнях природоохоронних територій; геоінформаційне та картографічне забезпечення окремих напрямів українських досліджень в Антарктиці; геоінформаційна складова гідролого-геоморфологічних досліджень із застосуванням сучасних приладів; ГІС і кадастри; картографічне забезпечення стратегій розвитку територій. Також Олена приділила увагу впровадженню ГІС у навчальному процесі для студентів бакалаврату.

Усі доповіді були надзвичайно цікавими, викликали жвавий інтерес і бурхливе обговорення. Колектив кафедри щиро вдячний спікерам, учасникам та організаторам зустрічі за плідну роботу і теплу атмосферу, що панувала на Всесвітньому дні ГІС! Сподіваємося на подальшу співпрацю з нашими успішними випускниками, які нині є представниками роботодавців.
Переглянути запис заходу усі бажаючі можуть за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1bRFY41Jn5CvFqxr8tiMEMwgPxhirCFZZ/view