14 лютого 2024 року в межах кураторської години факультету геології, географії, рекреаціїї і туризму відбулась зустріч з випускником кафедри фізичної географії та картографії Валентином Сипавіним. Видатний альпініст і льодолаз, відомий на теренах України й світу, захопливо розповів гостям заходу про свій професійний та особистий досвід.

Валентин здійснив сходження на багато знакових вершин Світу: Ельбрус, Казбек, пік Леніна, Демавенд, Монблан, Маттерхорн, К2, Кіліманджаро, Акконкагуа, Альпомайо, Мак-Кінлі (Деналі) та п’ять разів побував на вершині Евересту. Він є володарем рекорду Книги Гіннеса з каякінгу на найбільшій висоті, керівником першої української антарктичної експедиції для сходження на масив Вінсон у січні 2022 р.

Зустріч було анонсовано як загальнофакультетський захід, але загальна кількість присутніх складала 200 осіб. Серед гостей – не лише студенти, співробітники, викладачі та випускники геофаку, а й представники інших факультетів Каразінського університету, учні та педагоги закладів загальної середньої освіти та позашкільних закладів.

Це далеко не перша зустріч із Валентином, а традиція факультету, зумовлена інтересом до його успіхів у професійній діяльності та його активної життєвої позиції, вміння поєднувати професійну діяльність в області альпінізму й туризму, викладання та особисте життя та розвиток. Валентин завжди з радістю відгукується на запрошення та радий поділитися своїм досвідом і знаннями з новими поколіннями студентів рідної кафедри й факультету.

Майстер клас супроводжувався авторськими фото- та відеоматеріалами з усіх куточків світу. Валентин надавав цінні фізико-географічні та суспільствознавчі коментарі та ділився власними враженнями від побаченого. Розповідав, як вища географічна освіта, отримана в Каразінському університеті, допомагає йому в роботі.

Водночас він з теплом і гордістю згадував свої студентські роки в Університеті, друзів, одногрупників, навчальні практики, цитував викладачів.

По завершенні зустрічі до Валентина виникло багато запитань від присутніх, на які надано вичерпні відповіді. Був помітний жвавий інтерес до почутого, що демонструє потенціал для проведення майбутніх зустрічей, готовність до яких Валентин висловив без сумнівів.

Наостанок Валентин мотивував учнів та студентів – завзято навчатися, пізнавати себе й світ, бо немає нічого неможливого. Йти в гори, розвиватися й не боятися мріяти, адже його мрія про Еверест та професійну діяльність, пов’язану з горами взагалі, здійснилася, якою б фантастичною вона не здавалася йому колись.

Щиро дякуємо Валентину за зустріч та захоплююче спілкування, за те, що не забуває Alma mater та бажаємо здоров’я, наснаги і нових захоплюючих сходжень, і, звісно, мирного неба в Україні.

Організатор заходу: гарант освітньої програми «Географія, природознавство та спортивно-туристська робота», доцент кафедри фізичної географії та картографії, к. п. н. Катерина БОРИСЕНКО. За додатковою інформацією та записом відео заходу, презентацією, контактами звертайтеся на k.borysenko@physgeo.com