На кафедрі фізичної географії та картографії успішно завершено виконання госпдоговірної науково-дослідної роботи на тему: “Гідрологічні, геоморфологічні, геоекологічні дослідження водних об’єктів Харківської області із застосуванням картографічних і геоінформаційних технологій”, яка виконувалася у період з листопада 2021 р. по грудень 2022 р. на замовлення ТОВ «Геопрактик». Робота реалізована під керівництвом доцента кафедри Катерини БОРИСЕНКО. Результати отримали позитивну оцінку кафедри і Вченої ради факультету. Звіт завершений 15 грудня 2022 р.

Наприкінці 2021 р., не зважаючи на карантинні обмеження, команда молодих вчених кафедри, а саме доц. Катерина БОРИСЕНКО, доц. Олена СІННА, ст.викл. Влад ПОПОВ та асп. Юлія СЕРЖАНТОВА розпочали роботу над даною тематикою, а саме – дослідження ділянки басейну річки Івани в районі с. Знам’янка Харківської області, що була обрана в якості основного натурного об’єкту для подальшого аналізу й вивчення. Було виконано низку польових досліджень, у процесі яких отримано левову долю матеріалу для подальшої камеральної обробки. До експедиційних виїздів долучилися й зацікавлені студенти кафедри.

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора на терени нашої держави, робота над дослідженням не припинилась. Була виконана камеральна частина дослідження, що включала побудову цифрової моделі за даними зйомки БПЛА, моделювання мережі стоку і т.ін., а пізніше – було уточнено у польових умовах попередньо укладену модель-гіпотезу рельєфу ділянки басейну річки Івани, проведені інструментальні дослідження характеристик вод тощо.

Отже, госпдоговірну тематику було виконано у повному обсязі, замовник, а саме ТОВ “Геопрактик”, отримав результати роботи, сторони повністю виконали зобов’язання згідно з договором. Отриманий досвід і напрацювання, зокрема методичні підходи до проведення гідролого-геоморфологічних досліджень басейнів річок із застосуванням сучасної інструментальної бази, сподіваємося застосувати у майбутньому для дослідження інших водних об’єктів.