У березні 2023 року в Каразінському університеті відбулися ОФЛАЙН-лекції для школярів в межах проєкту Karazin weekends for schoolstudents. До двох із них долучилися співробітники та аспіранти кафедри фізичної географії та картографії.

Karazin weekends for schoolstudents – проєкт для учнів середніх та старших класів, у межах якого проходить низка тематичних офлайн-лекцій з різних дисциплін на базі Каразінського. На цих заняттях учні вдосконалюють набуті в школі навички, розвивають критичне мислення та розширяють наявну базу засвоєного навчального матеріалу.

05 березня була проведена дуже пізнавальна лекція «ЗМІНИ КЛІМАТУ: ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ ТА СУЧАСНІ РІШЕННЯ ПРОБЛЕМ». Спікери – ДМІТРІЄВ Святослав Станіславович, аспірант кафедри фізичної географії та картографії, БОРИСЕНКО Катерина Борисівна, к. пед. н., доцент кафедри фізичної географії та картографії.

На лекції було розглянуто питання:
1. Що викликає зміни клімату і як кожен з нас сприяє цьому?
2. Як зміни клімату вплинуть на населення і господарство України та світу?
3. Як адаптуватися до змін клімату, і чи є вони справді незворотніми?
4. Особливості дослідження клімату на факультеті геології, географії, рекреації і туризму.
5. Затребуваність знань зміни клімату на ринку праці.

25 березня відбулася цікавезна лекція: «СУЧАСНИЙ ЛАНДШАФТ ЯК ДЗЕРКАЛО СУСПІЛЬСТВА» від СЕРЖАНТОВОЇ Юлії Юріївни – аспіранта кафедри фізичної географії та картографії, викладача, БОРИСЕНКО Катерини Борисівни, к. пед. н., доцента кафедри фізичної географії та картографії.

На цій лекції слухачі мали змогу:
₋ поглибити шкільні знання про ландшафт та його компоненти;
₋ дізнатися, як людина протягом своєї еволюції впливала на ландшафти;
₋ познайомитися з сучасними технічними засобами для вивчення ландшафтів, навчитися аналізувати різночасові космічні знімки;
₋ проаналізувати наймасштабніші зміни ландшафтів через військові дії, які відбуваються на території України, зокрема на Харківщині.

Родзинкою цієї лекції стало те, що до неї приєдналися студенти 1-2 курсів за ОП «Географія рекреації та туризму»; «Картографія, геоінформатика і кадастр»; «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів» та випускники кафедри, які теж долучилися до обговорення та підтримали затишну атмосферу, яка панувала в аудиторії.

Кафедра пишається та виражає вдячність креативним аспірантам та відповідальним співробітникам за їх професіоналізм та педагогічний підхід до проведення цього заходу!