22 квітня 2023, в межах Експедиції вихідного дня, завідувачем навчальної лабораторії ГІС і ДЗЗ, ст. викладачем Владиславом ПОПОВИМ було проведено семінар з основ безпосереднього отримання супутникової географічної інформації. В експедиції взяли участь активні студенти, представники різних освітніх програм (2-4 курсів і 1 курсу магістратури спеціальності 106 Географія та 014.07 Середня освіта (Географія); освітньо-професійних програм: «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів»; «Картографія, геоінформатика і кадастр»; «Географія, природознавство та спортивно-туристська робота»; «Географія рекреації та туризму»; «Економічна, соціальна географія та регіональний розвиток»; «Географія»; «Картографія, геоінформаційні системи і дистанційне зондування Землі»; «Географія, Людина і природа та туристська робота»), випускники та співробітники кафедри фізичної географії та картографії. А також цього разу відвідали експедицію школярі та їх батьки, вчителі географії закладів загальної середньої освіти, серед яких учні 6-11 класів, НВК №1 та ЗОШ І-ІІІ ст. №9 м. Покровська, Покровської міської ради, Донецької області; КЗ «Кам’яноярузький ліцей» Чугуївської міської ради Харківської області; КЗ “Печенізький ліцей ім. Г. Семирадського” Печенізької селищної ради; Харківська гімназія 169; Харківська ЗОШ І-ІІІ ст. № 140 Харківської міської ради Харківської області та інші. Доцент Катерина БОРИСЕНКО яскраво презентувала абітурієнтам Університет та кафедру на початку заходу, тому щиро сподіваємося, що присутні учні в майбутньому поповнять ряди нашої геородини!

У ході семінару шановних присутніх було ознайомлено з принципами зв’язку з метеорологічними і ресурсними супутниками, а також окремо приділено увагу устаткуванню, що використовується провідними постачальниками даних дистанційного зондування в реальних умовах. Було також розглянуто загальні принципи планування та здійснення сеансів зв’язку зі супутниками для отримання географічної інформації. Другу частину семінару було присвячено безпосередній практиці приймання даних. Після огляду обладнання, що використовувалося на наземній станції для демонстрації, було приділено значну увагу процесу планування, запису, декодування та обробки отриманих супутникової інформації. Семінар було сплановано до часу перетину місцевості орбітою метеорологічного супутника NOAA-19, у доволі пізній суботній час – о 20:34. У ході сеансу зв’язку було успішно прийнято 2 інфрачервоних зображення сенсору AVHRR/3 у режимі APT, що продемонстрували присутнім стан хмарності над Східною і Північною Європою на момент прольоту.

Дві години роботи у вечірній час суботи пролетіли на одному подиху, так як пояснення, приклади, коментарі Владислава Сергійовича були влучними, супроводжувались доступними поясненнями, ілюстраціями та фірмовою увагою до деталей.

Наприкінці відбулося жваве обговорення, з безліччю запитань, що не залишилися без відповіді. За результатами семінару студенти мали змогу вмотивуватись, набути актуальних та інноваційних прийомів в професійній географічній сфері, які спрямовані на набуття загальних та спеціальних компетентностей. А учні загальноосвітніх закладів змогли детальніше ознайомитися із освітніми програмами кафедри, її науковою роботою та специфікою навчання на факультеті.

Дякуємо організаторам та присутнім за жагу до поширення нових знань і мотивацію до навчання навіть у вечірній час вихідного дня!

Усім охочим отримати запис відео семінару, радимо звертатись до організаторів:
доц., к.п.н. Катерина БОРИСЕНКО k.borysenko@physgeo.com
ст. викл. Владислав ПОПОВ admin@physgeo.com