Із 14 по 17 березня студентка 1 курсу магістратури ОПП «Картографія, геоінформаційні системи і дистанційне зондування Землі» кафедри фізичної географії та картографії, Поліна Довженко, взяла участь у Школі розвитку громад і територій, організованій Українською спілкою молодих географів спільно з географічним факультетом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Загалом учасниками заходу стали 30 представників осередків спілки із Харкова, Львова, Києва, Тернополя, Луцька, Ужгорода і Чернівців.

Програма наукової школи була насиченою та різносторонньою. Перший день був присвячений суспільно-економічним аспектам територіального розвитку. Після урочистої церемонії відкриття заслухали лекції від декана географічного факультету ЧНУ ім. Юрія Федьковича, д. геогр. н., доцента Мирослава Заячука, а також зав. кафедри України та регіоналістики, д. геогр. н., професора Івана Костащука. Опісля учасники відвідали музей атласів та YouTube-студію «Цілком природно» при факультеті.

Другого дня під час лекцій зав. кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії, д. геогр. н., професора Богдана Рідуша, та асистентки кафедри, к. геогр. н. Яни Поп’юк, розглянули питання щодо комплексного природно-географічного аналізу територій як невід’ємної складової планування їхнього просторового розвитку. Після змістовних лекцій учасники побували в навчально-науковій лабораторії палеогеографічних досліджень і навчально-науковій геофізичній обсерваторії факультету, а також відвідали оглядову екскурсію Університетом та містом.

У першій половині третього дня молоді географи здійснювали польове дослідження геопросторових особливостей міста Чернівці. Поділившись на чотири команди досліджували вулично-дорожню мережу, інтенсивність руху приватного та громадського транспорту, території «конфліктів» мобільності, загальну активність фасадів і важливі публічні простори на окремих ділянках міста. Для збору польових даних використовували мобільну ГІС QField, а під час вечірнього ворк-шопу з фахівцем з геоінформаційного картографування, Дмитром Проданюком, опрацьовували зібрані дані за допомогою QGIS Desktop. Проаналізували геоморфологічні особливості Чернівецької області, створивши модель експозиції схилів, а також функціональні особливості території Чернівців, дослідивши «Генеральний план Чернівців» та «Інтегровану концепцію розвитку Чернівців до 2030 року».

Обговорили разом із Дмитром Щербатим, керівником відділу економічного розвитку та інвестиційного менеджменту Недобоївської сільської ради Дністровського району Чернівецької області, досвід у питаннях проєктного менеджменту та економічної бази розвитку невеликих територіальних громад Буковини.

У заключний день учасники презентували свої результати досліджень та відбулася урочиста церемонія закриття школи. Наша студентка отримала сертифікат учасниці школи та приз як краща членкиня команди у вигляді атласу «Карти-портолани Чорного моря» від партнера заходу ДНВП «Картографія».

Школа розвитку громад і територій – черговий захід, який відіграє важливу роль у об’єднанні української географічної спільноти та залученні молодих науковців до відновлення й розбудови України.