У доповнення до основної метеостанції кафедри на ННГБ “Гайдари”, на сайті у тестовому режимі стали доступні показники з додаткового метеодатчика в м. Дергачі, розробленого і виготовленого завідувачем лабораторії ГІС і ДЗЗ Владиславом Поповим.

Використовуючи досвід з обслуговування і розробки програмного забезпечення для основної метеостанції, було розроблено просту і надійну конструкцію за принципами пристроїв інтернету речей (IoT) на базі побутового, але точного і стабільного MEMS-сенсора від Bosch Sensortec. Датчик фіксує кожні 10 хвилин та передає на віддалений сервер такі показники: температуру і вологість повітря, точку роси, атмосферний тиск. Точка роси розраховується мікроконтролером пристрою. Передача даних відбувається по бездротовим протоколам і дублюється на декілька серверів для надійності збереження.

Основне призначення збору даних є навчально-наукові та моніторингові задачі. Як і за основною метеостанцією, за малими датчиками формується архів, що накопичується у вигляді віддаленої бази даних.

В планах також є розширення мережі метеостанцій кафедри у інших населених пунктах на основі удосконаленого тестового варіанта, за результатами поточних випробувань.

Розробка і виготовлення пристроїв є важливою складовою розвитку лабораторії ГІС і ДЗЗ та розширення компетенцій її співробітників, тож наразі лабораторія працює ще над деількома власними проєктами.

Слідкувати за показниками у реальному часі ви можете на відповідній сторінці на сайті.