У період з 3 липня по 31 серпня 2023 року на базі Університета Йорка (Велика Британія) проходила Літня школа за проєктом «Kharkiv-York Partnership Towards a Zero Pollution Environment in Post-War Ukraine». Ця школа стала логічним результатом партнерства між Каразінським університетом та Університетом Йорка, започаткованого в межах ініціативи Twinning. Головною метою проєкту стало створення спільноти дослідників із навичками, необхідними для аналізу жахливих наслідків хімічного забруднення, та розроблення шляхів для очищення природного середовища України. Більше про проєкт можна дізнатися тут.

Учасниками Літньої школи стали представники кількох природничих факультетів Каразінського університету, зокрема, викладачі нашої кафедри: доц. Катерина БОРИСЕНКО, асп. Юлія СЕРЖАНТОВА, проф. Віліна ПЕРЕСАДЬКО і доц. Наталія ПОПОВИЧ.

У межах Літньої школи доц. Катерина БОРИСЕНКО працювала у складі дослідницької групи над проєктом «Occurrence and Effects of Chemicals in Yorkshire’s Rivers & ECOMIX (Primary River Foss Monitoring)».

Дослідницька група цього проєкту вивчає найнебезпечніші хімічні речовини та суміші, що забруднюють водні об’єкти Йоркширу, здійснює аналіз їхнього впливу на довкілля. Катерина Борисівна взяла безпосередню участь у початковому моніторингу річки Фосс, зібравши і проаналізувавши зразки води з річки на семи точках спостереження, включаючи ph, карбонати та важкі метали.

Завдяки участі в Літній школі вона вдосконалила свої навички польових досліджень, а також роботи в наукових лабораторіях. Здобула нових знань про створення реагентів для приладів аналізу проб води з річок та покращила вміння користуватися цими приладами. Наша колежанка провела аналіз раціонального використання як дорогих, так і більш дешевих пристроїв, підготувала обґрунтування відповідності та доцільності застосування приладів різних цінових категорій для дослідження водних об’єктів.

Катерина Борисівна зазначає, що для неї було дуже відповідально працювати з реальною командою британських науковців, спілкуватися з носіями мови, брати участь у науковому проєкті, пов’язаному з моніторингом забруднення річок. Своїми враженнями Катерина Борисівна та інші учасники Літньої школи поділилися в інтерв’ю, з яким можна ознайомитися за посиланням: https://www.yorkpress.co.uk/news/23743346.ukrainian-students-york-aim-rebuild-head-home/

Асп. Юлія СЕРЖАНТОВА здобувала нові знання й навички, працюючи над проєктом «A Landscape Analysis of Pesticide Use Across Yorkshire’s Catchments and the Implications of This for Toxicity to Ecology». Під час виконання проєкту відбулось знайомство з геобазою даних Британії, укладено вісім карт, які відтворюють наявність пестицидів у річках Йоркширу станом на 2013-2021 роки, та укладено результуючу карту поширення пестицидів за період восьми років. Крім того, за власною ініціативою, Юлія долучилась до польових та експедиційних робіт своїх колег для подальшого отримання нових компетентностей та знань під час роботи в полі та в профільній лабораторії.

Проф. Віліна ПЕРЕСАДЬКО і доц. Наталія ПОПОВИЧ у рамках Літньої школи провели низку робочих зустрічей з представниками Університета Йорка: проректором Амброузом ФІЛДОМ, деканом природичного факультету Енді ДУГІЛЛОМ, завідувачем кафедри географії та навколишнього середовища Роландом ГЕРЕЛЬСОМ та багатьма іншими науковцями й викладачами. Керівник проєкту від Університета Йорка проф. Алістер Боксолл провів нашим колегам тур лабораторіями кафедри географії та навколишнього середовища, представивши сучасне обладнання та своє бачення перспектив дослідницької співпраці.

Також у ході Літньої школи викладачі відвідали наукові лабораторії та центри Університета Йорка, а саме:
• Леверхалмський центр біорізноманіття антропоцену (Leverhulme Centre for Anthropocene Biodiversity);
• Центр розвитку біовідновлюваної енергетики (Biorenewables Development Centre);
• Йоркський інститут екологічної сталості (York Environmental Sustainability Institute);
• Центр новітніх сільськогосподарських продуктів (Centre for Novel Agricultural Products);
• Вольфсонські лабораторії хімії атмосфери (Wolfson Atmospheric Chemistry Laboratories);
• Стокгольмський інститут навколишнього середовища (Stockholm Environment Institute).

Окрім наукових центрів Університету Йорка, учасниці проєкту відвідали низку британських підприємств і установ, пов’язаних з раціональним природокористуванням, охороною довкілля, поводженням з відходами тощо.

Стажування передбачало не лише велику кількість робочих зустрічей і дослідницьких завдань, але й насичену культурну програму. У вільний час учасниці проєкту відвідали такі міста, як Лондон, Лідс, Ньюкасл, Манчестер, Оксфорд, Кембридж, Единбург, Дублін та інші, а також дослідили узбережжя Північного моря та різноманітні ландшафти Великої Британії.

Сюжет про цю Літню школу, спрямовану на розв’язання нагальних екологічних проблем в Україні, вийшов у випуску новин на британському телеканалі Channel 4 https://fb.watch/mLoXMPNEce/

Ми щиро вдячні нашим партнерам з Університету Йорка за таку неймовірну можливість і з нетерпінням очікуємо на продовження співпраці й нові цікаві проєкти!