18-19 вересня 2021 року відбулася традиційна експедиція вихідного дня. У осінній виїзній експедиції взяли участь вісімнадцять студентів денної форми навчання 2,3,4 курсів та 1 курсу магістратури спеціальностей 106 Географія та 014.07 Середня освіта (Географія) освітньо-професійних програм: «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів»; «Картографія, геоінформатика і кадастр»; «Географія рекреації та туризму»; «Географія, природознавство та спортивно-туристська робота»; «Географія»; «Картографія, геоінформаційні системи і дистанційне зондування Землі». Під керівництвом доцента Катерини Борисенко, ст. викладача Владислава Попова, аспіранта Юлії Сержантової було виконано польові дослідження в околицях навчально-наукової географічної бази “Гайдари”. Програма експедиції, дослідження річки Сіверський Донець та прилеглих територій в районі ННГБ Гайдари виконується за допомогою новітніх приладів матеріально-технічної бази кафедри фізичної географії та картографії. Результати дослідження будуть використані для потреб майбутніх кваліфікаційних, курсових робіт, наукових статей тощо. Проведені батиметричне знімання з використанням ехолоту LAWRENCE Elite 7 TI загальною протяжністю маршруту більше 10 кілометрів. Закладені гідрологічні пости з використанням класичного гідрологічного обладнання та польової міні-лабораторії TETRA WATER TEST SET для визначення стану води у досліджуваних водоймах, а саме концентрацію нітратів, кислотність і карбонатну та загальну жорсткість.

Було також виконано запуск і знімання беспілотним літальним апаратом DJI Mavic 2 Pro з метою рекогностування та майбутнього картування території дослідження.

Кожен учасник експедиції мав можливість практичного застосування приладів матеріально-технічної бази кафедри для формування профейної компетентності (проводити ехолотну зйомку, закладати гідрологічні пости, брати відліки за метеостанцією, знаходити причинно-наслідкові зв’язки в руслових процесах тощо), а також майбутньої камеральної обробки даних.

Після виконаних польових робіт студенти мали можливість набути практичного досвіду з новітнім обладнанням автоматичної метеорологічно станцій “Датаспектр”, що встановлено на ННГБ “Гайдари”.

Більш детально про зміст експедиції ви можете ознайомитися за польовим щоденником студента групи ГК-41 Кирила Бібіка:

Завантажити витяг з щоденника

Учасники експедиції висловлюють подяку керівництву факультету Університету за можливість комфортної поїздки за навчально-науковим маршрутом.

Інтерактивна карта: