На кафедрі фізичної географії та картографії, на базі навчальної лабораторії ГІС і ДЗЗ, організовано пункт прийому супутникових знімків за технологією EUMETCast. Ліцензію на прийом була отримана за спеціальним запитом ще у 2021 році, але специфічність обладнання і обставини не дали змогу оперативно створити функціонуючу станцію. Проте пошук оптимального обладнання і написання власного програмного забезпечення, загалом, не припинявся. Наразі і апаратне й програмне забезпечення готові й запущені в роботу, а для широкого загалу лабораторія розробила веб-додаток, в якому можна переглянути аттрактривні знімки території Європи в реальному часі, а також увімкнути анімацію останніх 24 годин і оцінити динаміку хмарності.

На поточний момент в додатку доступні 2 шари на основі даних METEOSAT-9 – композит в натуральних кольорах (уточнений за методикою паншарпенінгу), а також тепловий інфрачервоний. Перший розраховується лише в день, при освітленні, другий – доступний цілодобово, та розраховується безперервно.

Організована станція може конфігуруватися під прийом і обробку даних з інших супутників провайдера і ставить на меті науково-навчальне використання. На цей момент накопичення даних не ведеться (з причини обмеженості сервера), зберігаються лише дані останніх 24 годин для веб-додтка.

Запрошуємо Вас детальніше ознайомитися з технологією прийому та переглянути поточні знімки (у зв’язку з проблемами електропостачання можливі пробіли в даних) за посиланням: https://physgeo.univer.kharkov.ua/satellite-station/