01 жовтня 2022 року відбулася вже традиційна експедиція вихідного дня, але внаслідок воєнних дій, у нетрадиційному форматі – віртуальному. Подія відбулася завдяки ініціативі та організаційній роботі співробітників кафедри фізичної географії та картографії: доцентів Катерини БОРИСЕНКО й Олени СІННОЇ і старшого викладача Владислава ПОПОВА.

В експедиції взяли участь 15 студентів 2-4 курсів і 2 курсу магістратури спеціальності 106 Географія та 014.07 Середня освіта (Географія); освітньо-професійних програм «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів», «Картографія, геоінформатика і кадастр» «Географія, природознавство та спортивно-туристська робота», «Географія рекреації та туризму», «Економічна, соціальна географія та регіональний розвиток», «Картографія, геоінформаційні системи і дистанційне зондування Землі».

Основною метою експедиції було продовження проведення навчально-наукових заходів у межах території орнітологічного заказника місцевого значення «Іванья», а предметом дослідження стала заплава річки Івани. Безпосередньо на місцевості дослідження проводила доцент Катерина БОРИСЕНКО з онлайн-трансляцією у режимі реального часу, а також із додатковими фото- і відео-матеріалами.

Студенти були ознайомлені із новими приладами матеріально-технічної бази кафедри фізичної географії та картографії, а саме з кишеньковим анемометром з електронним компасом AZ-8996, оксиметром для води AZ-8403, шумоміром/люксометром/термогігрометром/термометром (4 в 1) СЕМ DT-8820, анемометром-аналізатором AZ-8919, професійною метеостанцією MISOL WS2900 і pH-індикатором EZODO 4805PH, які будуть застосовуватися у подальших гідрологічних і мікрокліматичних дослідженнях.

Викладачі й студенти обговорили питання дослідження й збереження природно-заповідного фонду нашої держави (зокрема на території Харківської області) під час воєнного стану та бойових дій на території України, наслідків збройної агресії Росії для довкілля. Також охопили у спілкуванні проблематику змін біоценозів, можливі перспективи відновлення природного середовища, а також науково-дослідної роботи, що має бути запроваджена після закінчення війни. Окрема увага була приділена питанню нераціонального природокористування. Студенти брали участь у дискусії й навели змістовні приклади щодо негативного впливу на довкілля у місцях свого перебування наразі.

Надалі доцентом Оленою Сінною, студентам була представлена інформація про орнітологічний заказник «Іванья», його розміщення, ландшафтну й біологічну цінність тощо. Оскільки експедиція припала на період міграції птахів, студенти мали можливість переглянути відеоматеріалами збирання місцевих птахів у вирій, задокументовані напередодні експедиції на досліджуваній території.

Також студенти були детально ознайомлені із результатами минулорічної експедиції, яка була початковою задля рекогностування території у межах заказника. Владиславом ПОПОВИМ були розкриті особливості наземного планування зйомки з дрона на прикладі програми «UgCS 4.4.382». Розглянули 3D-модель місцевості, побудовану за фотограмметричним принципом на основі зйомки квадрокоптером DJI Mavic 2 Pro.

Цього року Катериною БОРИСЕНКО були проведені вимірювання на гідрологічному посту річки Івани, які по завершенню експедиції були повідомлені усім її учасникам. Зокрема, були проведені дослідження за допомогою польової міні-лабораторії TETRA WATER TEST SET для визначення стану води, а саме концентрації нітратів, кислотності, а також карбонатної та загальної жорсткості. Були отримані такі результати:

• O2 – 8 мг/л;

• NO2- – <0,3 мг/л;

• NO3+ NO4 – 0 мг/л;

• t повітря – +14℃;

• t води – +12℃.

Показники є в межах норми. Також під час встановлення гідропоста була помічена та продемонстрована у відеоформаті одна доросла особина представника місцевої фауни – лебедя-шипуна та декілька диких качок.

Віримо в Україну, та славімо ЗСУ! І сподіваємось, що вже наступна експедиція вихідного дня відбудеться у традиційному форматі з реальним використання новітнього матеріально-технічного забезпечення та з виїзними комплексними польовими дослідженнями на зазначеній вище локації. Студентство вдячні своїм креативним, непосидючим наставникам в особах Катерини Борисенко, Владислава ПОПОВА, Олени СІННОЇ за нестримний оптимізм, мотивацію та жагу до досліджень!

Автор новини студентка 4 курсу ОП «Географія рекреації та туризму» Поліна ДОВЖЕНКО.
P.S Для охочих ознайомитись зі змістом та матеріалами експедиції у записі, звертатись до Владислава ПОПОВА admin@physgeo.com