15-18 березня 2016 р. на базі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна пройшов ГІС-форум – масштабний захід у галузі геоінформаційних систем.

ГІС-форум-2016 пройшов вже п’ятий рік поспіль, зібравши представників бізнесу, виробництва, освіти та науки в області геоінформаційних систем, дистанційного зондування Землі, геодезії і суміжних галузей.

Організаторами ГІС-форуму-2016 традиційно виступили ХНУ імені В.Н. Каразіна, компанії «Intetics» та «ГІСІНФО». На ряду з цим, 13 провідних компаній виступили партнерами ГІС-форуму-2016, постійну медіа-підтримку здійснювали 7 інформаційних ресурсів (http://gis-forum.org.ua/partners/)
Вперше, за підтримки Оргкомітету ГІС-форуму, 15 березня 2016 р. пройшла конференція «Інноваційні геопросторові технології корпорації Trimble». організована компаніями «КМС» та «Геоком».
Заходи 15 та 16 березня супроводжувалася масштабною виставкою професійного обладнання від компаній «КМС», «Геоком», «Навігаційно-геодезичний центр», у межах якої були представлені найбільш сучасні рішення в області геодезії, навігації, агрогалузі. Вперше в рамках форуму демонструвались безпілотні літальні апарати (БПЛА) і роботизовані тахеометри.
Робота ГІС-форума-2016 була організована протягом 3 основних днів: 16 березня – день «Виробництво», 17 березня – день «Виробництво/Наука», 18 марта – день «Наука/Освіта».
Починаючи з 2014 р., ГІС-форум представлений в онлайн-середовищі, всі заходи форуму транслювалися як вебінар. Учасники мали можливість підключитися до участі в якості слухача, доповідача, ведучого майстер-калсу. Зокрема, в дистанційному форматі: було представлено 5 доповідей; компанією «Hexagon Geospatial» реалізовано живий показ/демонстрацію платформи Smart M.App та анонсовані можливості участі в конкурсі IGNITE; компанією «Совзонд» проведено майстер-клас з обробки супутникових даних Sentinel в SARscape.
У заходах ГІС-форуму-2016 взяли участь більше 200 учасників, у тому числі із України, Білорусі, Росії, Західної Європи, США (згідно реєстрації на форумі – 164 учасники, а також 30 осіб – дистанційних слухачів (у тому числі, організовано колективне підключення: одне веб-підключення – декілька слухачів), а також, окрім реєстраційних списків, представники оргкомітету, співробітники та студенти кафедри фізичної географії та картографії ХНУ ім. В.Н. Каразіна).
За 3 дні роботи (16-18 березня) заслухано 43 доповіді (17 – виробничої та бізнес-тематики, 17 – наукової, 9 – освітньої), проведені 7 майстер-класів, зокрема з використання програмних продуктів QGIS, GeoGid, MapboxStudio, JOSM, R, SARscape.
Традиційним заходом ГІС-форуму є Конкурс студентських проектів. В очному етапі конкурсу 17 березня було представлено 10 робіт, визначені переможці в номінаціях: «Кращі ідеї в області ГІС та ДЗЗ» (1 місце – Тетяна Хорошун, 2 місце – Іван Олійников, 3 місце – Наталія Касьянова), «Краща робота за думкою експертів» (Катерина Дудар), «Краща робота за результатами Інтернет-голосування» (Марина Герасюніна). Переможці та учасники конкурсу нагороджені дипломами та цінними призами від партнерів ГІС-форуму, окремі роботи отримали схвальні відгуки та ідеї для подальшого розвитку від представників ГІС-бізнесу.
У числі інших заходів форуму успішно проведені: демонстрація роботи польового екіпажу картографів від компанії «ХІА Юкрейн», зустріч зі студентами представника компанії «Смартфармінг» з обговорення можливостей використання даних ДЗЗ для вивчення сільськогосподарських робіт; круглі столи з тематики програмування у відкритих ГІС, задач використання ГІС для охорони природи, сучасних проблем ГІС-освіти; презентація проекту «Secondary Cities» представниками Американської асоціації географів.
Партнери ГІС-форуму – компанії «КМС» та «Геоком» подарували кафедрі фізичної географії та картографії геодезичні прилади для забезпечення навчального процесу.
Підводячи підсумки ГІС-форуму-2016, висловлюємо подяку партнерам та учасникам ГІС-форуму, всім тим, хто допомагає проводити ГІС-форум – як захід для щорічного ефективного спілкування представників ГІС-галузі. Сподіваємося, що ГІС-форум-2016 став для всіх учасників місцем генерування нових ідей та поштовхом для подальшого професійного розвитку.
Більше інформації та архів матеріалів на нашому сайті http://gis-forum.org.ua/

До нових зустрічей!

З повагою,
Оргкомітет ГІС-форуму