24, 26 та 30 вересня 2024 року студенти кафедри фізичної географії та картографії долучилися онлайн до трьох міжнародних семінарів, організованих спільно з Університетом Західної Богемії (Чехія, м. Пльзень). Семінари стали частиною стажування, які проходили доц., к. геогр. н. Наталія ПОПОВИЧ і доц., к. пед. н. Катерина БОРИСЕНКО у вищезгаданому університеті.

Заходи проводилися у гібридному форматі, тож чеські викладачі і студенти були присутні офлайн, а студенти нашої кафедри - долучилися до семінарів на платформі Zoom. Зокрема, до семінарів доєдналися студенти четвертого курсу бакалаврату ОПП «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів» і «Картографія, геоінформатика і кадастр», а також студенти першого року магістратури ОПП «Географія», «Картографія, ГІС і ДЗЗ» і «Географія, Людина і природа та туристська робота».

24 вересня 2024 року відбувся семінар, присвячений освітній системі України. У своїй доповіді доц., к. геогр. н. Наталія ПОПОВИЧ зробила акцент на впливі воєнних дій на сучасний стан освітньої системи України, а також розповіла про Каразінський університет і кафедру фізичної географії та картографії. Чеські колеги були шоковані масштабом руйнувань, яких зазнають освітні заклади України у ході повномасштабної війни, і цікавилися тим, як нашій кафедрі вдається підтримувати мотивацію до навчання у студентів.

26 вересня 2024 року проведено семінар, присвячений підготовці вчителів географії на кафедрі фізичної географії та картографії. Спікер доц., к. пед. н. Катерина БОРИСЕНКО детально висвітлила питання проведення навчальних і педагогічних практик, різноманітних заходів, позааудиторних активностей для студентів нашої кафедри. Особливу цікавість серед слухачів семінару викликала навчальна природничо-наукова практика першого курсу.

Завершальний семінар цього циклу відбувся 30 вересня 2024 року і був присвячений Україні як модельному регіону Східної Європи. Доц., к. геогр. н. Наталія ПОПОВИЧ навела в своїй презентації цікаві факти про природу та господарство України, розповіла про те, як російсько-українська війна вплинула на природні комплекси, демографічну ситуацію, стан різних галузей економіки в країні. Наприкінці доповіді вона подякувала чеським колегам за дружню атмосферу, що панувала на всіх семінарах, невпинну підтримку України, зокрема в освітній сфері, та висловила надію, що наша плідна співпраця продовжиться у майбутньому.

Висловлюємо вдячність студентам кафедри за активність не лише під час навчальних занять, а і у різноманітних позакласних заходах! Це дає нашим викладачам неабияку мотивацію до самовдосконалення, розвитку міжнародної співпраці та організації нових цікавих зустрічей.