У межах реалізації завдань Договору про співробітництво між Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна та ТОВ «Земстройпроект», на кафедрі фізичної географії та картографії у вівторок, 28 вересня 2021 р. о 16.00 пройшла зустріч із начальником геодезичного відділу ТОВ «Земстройпроект» – Максимом Борисовичем СОБОЛЄВИМ, фахівцем-практиком з більш, ніж 10-річним досвідом роботи в галузі геодезії, топографії та геоінформатики.

На базі лабораторії ГІС і ДЗЗ нашого факультету гостем було проведено практикоорієнтовану лекцію на тему: “Сучасні технології створення топографічних планів населених пунктів масштабу 1:2 000”, під час якої розглянуто загальну методику робіт з польового знімання території населених пунктів засобами БПЛА, особливості первинної обробки даних та подальшого їх використання при створенні топографічних планів, сучасні стандарти оформлення результатів знімання в контекстах вимог до умовних позначень та готових картографічних творів, особливості використання різних ГІС-програм для створення топопланів. Продемонстровано приклади реальних проєктів, що були втілені на базі ТОВ «Земстройпроект» на замовлення представників громад Харківської, Сумської, Донецької, Луганської та інших областей України.

Організатор зустрічі від Університету – доц. Олена СІННА доповнила виступ запрошеного гостя, підтримавши дискусію щодо переваг і недоліків використання програмних продуктів Digitals та ArcGIS при роботі з топографічними планами. До подальшого обговорення активно долучилися учасники зустрічі – студенти, що навчаються за освітніми програмами «Картографія, геоінформатика і кадастр» і «Картографія, ГІС і ДЗЗ», викладачі кафедри (Наталія ПОПОВИЧ, Владислав ПОПОВ, Наталя БУБИР, Борис ШУЛІКА), у процесі спілкування охопивши також теми професійного зростання фахівців-картографів, можливостей працевлаштування, окремі моменти щодо змісту підготовки студентів факультету та його оновлення за рекомендаціями фахівців ТОВ «Земстропроект» тощо.

Щиро вдячні Максиму Борисовичу за лекцію та змістовне спілкування та всім учасникам – за активну участь у заході!