Розпочато співробітництво кафедри фізичної географії та картографії з Германо-слов’янською археологічною експедицією Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. На початку року було визначено основні орієнтири та можливості співпраці, зокрема у розрізі завдань використання геоінформаційного та картографічного методів в археологічних дослідженнях черняхівської культури, яка населяла територію сучасної Харківської області у пізньоримський час . Такий напрям досліджень визначається актуальним у контексті сучасних тенденцій розвитку поселенської та ландшафтної археології, де використання міждисциплінарного підходу дозволяє отримати все більш цікаві та комплексні результати.

Даний напрям наукової роботи від кафедри координує кандидат географічних наук Сінна Олена Іванівна, яка навесні цього року узгодила можливі напрями розвитку спільних досліджень із доктором історичним наук, професором, керівником експедиції – Любичевим Михайлом Васильовичем. Тоді ж було сформульовано перші наукові завдання для проходження практик студентами і подальшого використання результатів в їх курсових та дипломних роботах. Вже влітку було здійснено перші польові виїзди студентки кафедри Пустовалової Ю. та доцента Сінної О.І. на базу експедиції у с. Войтенки Валківського району Харківської області для ознайомлення із специфікою проведення археологічних розкопок.

У жовтні цього року здійснене первинне обстеження території, що за попередніми розвідками минулих років є потенційним місцем розташування археологічного комплексу (одне чи кілька поселень та могильник/могильники) черняхівської культури – у районі сучасного с. Перекоп Валківського району. До складу міждисциплінарної групи вчених, залучених до робіт Германо-словянської археологічної еспедиції, увійшли й представники кафедри – доцент Сінна О.І. та старший викладач Попов В.С. Ними здійснено високоточне геопозиціювання контрольних точок за допомогою RTK-приймача Trimble GeoExplorer 6000 GeoXR. Значення координат точок будуть використані при розробці ортофотопланів за результатами аерофотозйомки, а також для прив’язки сітки квадратів, закладеної для подальшого вивчення комплексу археологічними методами. Цікавим є той факт, що для археологічних завдань продовжилася співпраця представників кафедри із колегами з біологічного факультету, з якими ми вже маємо досвід спільної наукової роботи. Так, кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри зоології та екології тварин Утєвським Андрієм Юрійовичем здійснена аерофотозйомка території дослідження.

Бажаємо всім науковцям подальшої плідної роботи та цікавих результатів!