У пятницю, 27 січня 2023 року, відбувся черговий спільний науковий семінар викладачів кафедри фізичної географії та картографії Каразінського університету та викладачів кафедри навколишнього середовища та географії Університету Йорку (Велика Британія). Цей захід став другим у низці запланованих наукових семінарів, що спрямовані на обмін досвідом та презентацію головних результатів наукової роботи обох кафедр та обговорення подальшої співпраці.

На семінарі науковцями кафедри фізичної географії та картографії було представлено доповідь на тему «Landscape in a Rapidly Changing World (the most interesting results of our research)» («Ландшафт у світі, що швидко змінюється (найбільш цікаві результати наших досліджень)»), що вмістила в себе результати багаторічної роботи кафедри з ландшафтознавчих досліджень. Доповідь підготували доценти кафедри (Олена СІННА, Оксана ЗАЛЮБОВСЬКА, Наталія ПОПОВИЧ) та аспірантки (Юлія СЕРЖАНТОВА та Аліна ОВЧАРЕНКО).

Зокрема, на семінарі було представлено результати ландшафтного картографування території Харківської області та окремих її районів, ландшафтно-екологічних досліджень, досліджень динаміки, різноманіття та антропогенної перетвореності ландшафтів, гідролого-геоморфологічних досліджень та моніторингу вразливих ландшафтів природоохоронних територій. У свою чергу, представник кафедри географії та навколишнього середовища Університету Йорку Ed GARRETT розповів про роботу дослідницької групи Creating a Climate Resilient World (C-CREW), яку він очолює.

Науковці Університету Йорку виявили значний інтерес до низки наших досліджень, а доповідь викликала жваву дискусію. Долучився до неї і завідувач кафедри навколишнього середовища та географії, професор Roland GEHRELS. За результатами семінару було вирішено посилити співпрацю між дослідницькими групами обох університетів і продовжити пошук можливостей проведення спільних наукових проєктів.