З 2016 р.кафедра фізичної географії та картографії (Олена Сінна, Віліна Пересадько) співпрацює з Генеральною та обласними прокуратурами України у досудових розслідуваннях та судових впровадженнях, де необхідно дати комплексний висновок та представити картографічно конфлікти земле- та природокористування на територіях особливої природоохоронної або історико-культурної цінності.

У 2020-21 р.р. активізувалася співпраця з Прокуратурою Харківської області, зокрема за напрямом розгляду справ щодо виділення земельних ділянок у межах національного природного парку «Гомільшанські ліси». Комісійні дослідження та фахові висновки представників факультету геології, географії рекреації і туризму (доц. О. Сінна, проф. Віліна Пересадько) та Інституту екології (ст.викл. А. Клєщ, проф. Н. Максименко) Каразінського університету,у тому числі представлені у вигляді наочних карт, використовуються в якості доказів у суді, дозволяючи науково обгрунтувати існуючу проблематику конфліктів.

Дана діяльність також пов’язана з сумісною реалізацією названими структурними підрозділами Університету держбюджетної науково-дослідної роботи на тему «Конструктивно-географічне та картографічне обґрунтування визначення меж територій природно-заповідного фонду в умовах земельної реформи України».