У навчальній лабораторії геоінформаційних систем і дистанційного зондування Землі встановлено повну інфраструктуру ArcGIS Enterprise, що включає 2 виділених фізичних сервера. ArcGIS Enterprise являє собою повнофункціональний потужний хостинг геопросторових даних як для публікації типових картографічних сервісів WMS та WMTS (компоненти ArcGIS Server та ArcGIS DataStore), так і для зручного розподіленого управління ними, створення веб-додатків та публічних карт (компонент Portal for ArcGIS).

Вказане програмне забезпечення вже досить довгий час викорситовується в навчальних дисциплінах кафедри фізичної географії та картографії, зокрема для спеціалізованого крусу “Онлайн ГІС-сервіси” для магістратури. Хмарні ГІС є очевидною тенденцією у розвитку сфери, тому їх вивчення є нагальною необхідністю для формування відповідних компетентностей фахівців-бакалаврів ОПП “Картографія, геоінформатика і кадастр” та магістрів ОПП “Картографія, ГІС і ДЗЗ”. З цим завданням тепер буде впоратися простіше, маючи власний серверний парк (до цього інфраструктура хостилася на сторонніх хмарних сервісах).

Серверний парк створено відповідно до технічних вимог від розробника програмного забезпечення, кожний сервер має 4 процесорних ядра, 8 гігабайт оперативної пам’яті, оснащений зеркальним RAID-масивом твердотільних накопичувачів. Сервери захищені від коливань та тимчасового зникнення струму завдяки потужному джерелу безперебійного живлення. Завдяки відділу ГіЛМ СЦ університету для серверів забезпечено доменне ім’я та канал доступу у зовнішню мережу.

https://gis.univer.kharkov.ua/

За допомогу у побудові серверної інфраструктури щиро дякуємо випускнику кафедри, архітектору ГІС-рішень компанії Intetics Олегу Юрійовичу Селіверстову, без якого цей великий і складний проєкт не було б реалізовано.