29 березня 2023 року на кафедрі фізичної географії та картографії відбувся профорієнтаційний майстер-клас на загальнокафедральній кураторській годині для студентів-бакалаврів та магістрів, що навчаються на освітньо-професійних програмах спеціальності 106 Географія («Картографія, геоінформатика і кадастр»; «Географія рекреації та туризму»; «Фізична географія, моніторинг і кадастр природних ресурсів»; «Географія»; «Картографія, ГІС і ДЗЗ»), а також спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія) («Географія, природознавство та спортивно-туристська робота»; «Географія, Людина і природа та туристська робота»).

Також до події долучилися аспіранти та співробітники кафедри. Усього на заході були присутні 56 осіб. Організатором заходу виступила доцент кафедри Катерина БОРИСЕНКО (відповідальна за профорієнтаційну роботу та сприяння працевлаштуванню випускників і студентів).

Головним спікером було запрошено ПОКЛОНСЬКОГО Олександра Олександровича – директора Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №38, учителя вищої кваліфікаційної категорії, учителя-методиста, який є випускником кафедри фізичної географії та картографії та офіційним роботодавцем для випускників нашого університету. Олександр має педагогічний стаж більше 15 років, обіймає посаду директора закладу загальної середньої освіти вже 7 років. Він є переможцем міського етапу конкурсу професійної майстерності “Учитель року – 2019” в номінації “Географія”.

Учасники онлайн майстер-класу дізналися з виступу Олександра Олександровича про таке: як обрати галузь працевлаштування; чому саме класична освіта є важливим етапом і запорукою успіху для майбутньої самореалізації; чому географи є затребуваними на ринку праці; парадигми сучасної освіти та вимоги до сучасного вчителя; переваги та перспективи працевлаштування, робота в галузі освіти та дотичних підприємствах в межах кожної з ОПП; лайфхаки щодо самомотивації та самоаналізу; секрети грамотного підходу до вчительської справи; спогади про навчання на кафедрі О. О. ПОКЛОНСЬКОГО та ще багато цікавих фактів та моментів. Загалом подія відбулася у дружній, натхненній, мотивуючій атмосфері порад, спогадів та поширення досвіду, спікер надзвичайно емоційно та зрозуміло описав ситуацію, яка зараз панує в загальній середній освіті, на прикладі Харківської школи № 38 та продемонстрував світлини і відео її освітнього середовища. До речі, Олександр під час нашого онлайн-заходу вів зустріч зі свого кабінету, бо це безпечно, оскільки школа має зразкове та облаштоване укриття. Директор люб’язно провів слухачам повноцінну віртуальну екскурсію закладом освіти та запросив усіх присутніх організовано відвідати цю чудову школу.

Колектив кафедри вдячний Олександру Олександровичу за співпрацю, дружбу і чудову можливість отримати професійні поради та цінну інформацію.

Організатор заходу: гарант освітньої програми «Географія, природознавство та спортивно-туристська робота», доцент кафедри фізичної географії та картографії, к. п. н. Катерина БОРИСЕНКО. За додатковою інформацією та записом відео заходу, презентацією, контактами звертайтеся на k.borysenko@physgeo.com