Починаючи з 1999 р., за ініціативи низки професійних організацій, традиційно у середу третього тижня листопада (цього року – 14.11.2018), відзначається Всесвітній день геоінформаційних систем (ГІС). У цей день основна мета заходів по всьому світу – об’єднати зусилля ГІС-спеціалістів, щоб реалізувати завдання популяризації географічних знань та сучасних засобів геоінформаційних систем серед широкого кола недосвідчених користувачів та початківців.

Цього року кафедра фізичної географії та картографії факультету геології, географії, рекреації і туризму вирішила присвятити цій події загальнокафедральну кураторську годину. Безумно, ГІС є незамінним інструментом у роботі сучасного географа. Розвиток ГІС-галузі в світі пов’язаний, в першу чергу, із діяльністю міжнародних корпорацій та компаній, у тому числі – на ринку України. Останніми роками ГІС-проекти активно запроваджуються і в вітчизняному державному секторі. Працевлаштування випускників кафедри в ГІС-галузі стає все більш затребуваним та перспективним. Зважаючи на це, вже 2й рік поспіль кафедрою фізичної географії та картографії здійснюється набір в магістратуру за освітньою програмою «Картографія, геоінформаційні системи і дистанційне зондування Землі», а цього року відкрито освітню програму в бакалавраті – «Картографія, геоінформатика і кадастр». Викладаються ГІС-курси і студентам-географам інших освітніх програм.
Із цікавими повідомленнями та доповідями про сучасні програмні засоби ГІС, їх застосування для вирішення широкого кола завдань у найрізноманітніших галузях, вимоги до спеціалістів, особливості укладання резюме для міжнародних компаній, провідні рішення на стику геодезії та геоінформатики розповіли запрошені до святкування Всесвітнього дня ГІС випускники та студенти кафедри, які нині успішно працюють у даній галузі. А саме представники Харківського представництва Іноземної компанії «Intetics»: Олег Селіверстов, Євген Орлов, Олександра Волковая, Олексій Сауленко, а також представники приватної фірми «Геоком»: Володимир Варванський, Іван Олійников.

Протягом тижня напередодні свята проходив конкурс у соціальних мережах за темою «А що таке для тебе ГІС?», де кожен учасник мав розмістити фото та відеоматеріал та дати відповідь на це запитання. Конкурс проводився для всіх без обмежень та був підтриманий студентською радою факультету. Переможці конкурси були оголошені під час святкування Дня ГІС та нагороджені подарунками від фірм-партнерів кафедри та студентської ради, всі учасники конкурсу отримали сувеніри на згадку. А всіх учасників наприкінці всіх заходів чекало чаювання із смачними тематичними солодощами.
Особливо цікавим свято видалося першокурсникам – до заходів долучилися студенти-географи всіх освітніх програм. Враховуючи те, що їх навчальний шлях в Університеті тільки починається, їм було цікаво дізнатися, як про геоінформаційні системи загалом, освоєння яких ще чекає їх попереду, так і почути про досвід навчання ГІС-навичкам на кафедрі від студентів старших курсів та реальний досвід випускників щодо перспектив та можливостей працевлаштування.

Кафедра фізичної географії та картографії щиро дякує всім, хто взяв участь у святкуванні Дня ГІС та його організації. Особливо вдячні за підтримку нашим випускникам! Сподіваємося, що цей захід стане доброю традицією!