Семінар за проектом «Secondary Cities» в м. Харкові ініціювали та провели представники Американської асоціації географів – Дуглас Річардсон, Кандіда Манноцці, Кендіс Луебберінг, Олена Огнева-Хіммельбергер та представник Держдепартаменту США – Зен Еслетт.

Основна мета проекту «Secondary Cities» – створення місцевого потенціалу з використання геопросторових технологій для підтримки готовності до надзвичайних ситуацій. Проект реалізовується у різних країнах світу в містах, що швидко розвиваються, при цьому не є столицями, але мають важливе значення [http://secondarycities.state.gov]. Зокрема, в Україні таким містом було обрано Харків.

Основні завдання та тематика проекту в Харкові на даному етапі пов’язані зі збором та подальшою ГІС-обробкою геоданих щодо безпеки та якості життя соціально вразливих груп населення у міському середовищі (інвалідів, дітей, людей похилого віку та тимчасово переселених громадян).
Для завдань реалізації проекту в м. Харкові організаторами семінару було надано програмне забезпечення ArcGIS Online, Survey та ін., космічні знімки, методичні рекомендації щодо збору та систематизації даних.


Засідання та майстер-класи
за програмою семінару було проведено на базі кафедри фізичної географії та картографії Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, який за результатом серії попередніх зустрічей делегації США із науковою спільнотою м. Харкова у лютому 2016 р. було визначено ключовим контактним університетом для організації першого семінару за проектом.

Переважна більшість активностей під час семінару відбулася на базі лабораторії геоінформаційних систем та дистанційного зондування Землі, а частина робіт виконувалася у «польових умовах» на територіях, прилеглих до головного корпусу університету.

У процесі семінару були розкриті основні завдання проекту та методологічні підходи до збору геоданих, проведені майстер-класи із використання як комерційних, так і відкритих ГІС-засобів та інструментів, з основ роботи з космічними знімками, надані приклади структури файлів та орієнтовний зміст для їх подальшого наповнення. Усі учасники програми мали змогу перевірити отримані знання шляхом польового збору геоданих та проаналізувати отримані результати разом із координаторами проекту.

У програмі семінару взяли участь більше 30 осіб, серед яких викладачі та студенти університетів, зокрема Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова, Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «ХАІ», Харківського національного університету радіоелектроніки, Національного університету цивільного захисту України; а також – представники Міського інформаційного центру та ТОВ «Спаеро Плюс».

Подальша реалізація проекту полягає у зборі геоданих за пріоритетною тематикою (безпека соціально вразливих груп населення), що буде здійснено влітку 2016 р. Крім того, із залученням наданих засобів та матеріалів, учасники програми можуть здійснювати інші тематичні дослідження, у відповідності до власних наукових інтересів.
А наступний семінар за проектом пройде вже у вересні 2016 р., де учасники програми представлять отримані результати, а організатори проекту розкажуть про подальші перспективи.


Фотоальбом семінару https://www.flickr.com/photos/135315006@N02/albums/72157668576918185


Новину підготувала:
О.І. Сінна, к.г.н., доцент кафедри фізичної географії та картографії ХНУ імені В.Н. Каразіна.